Wienervalsen

Den er som en skøn vals i næse og mund. Perfekt afstemt mellem malt og humle og er den rene uforfalskede nydelse. Til mad, til pausen, til afslapning, til hygge.!

IBU: 29
FARVE: 26-28 EBC
OG: 1.054
FG: 1.013
ABV: 5,4%

EFFEKTIVITET (MÆSK):  70%

MALT

2,5 kg – Pilsner Malt 3.5 EBC (41,2%)
2,5 kg – Vienna Malt 5.9 EBC (41,2%)
600 g – CaraMunich II Malt 124 EBC (9,9%)
225 g – Amber Malt 70 EBC (3,7%)
225 g – Biscuit Malt 50 EBC (3,7%)
20 g – Carafa Special II 820 EBC (0,3%)

Mæskes ved 65 grader i 60 minutter. Udmæskes derefter ved 78 grader.

Koges i 60 minutter, der tilsættes humlen ved angivne antal minutter tilbage.

HUMLE (KOGNING)

25 g – Magnum – 10,2 % AA – 60 min
20 g – Hallertau Mittelfrüh – 3,8% AA – 5 min
10 g – Hallertau Mittelfrüh – 3,8% AA – 1 min

Efter kogning køles ned til 10 grader og gæren tilsættes

GÆRING

Imperial Yeast L13 Global (eller tilsvarende lager gær)

Dag 1 – 10 grader
Dag 6 – Øg temperatur til 12 grader
Dag 9 – Øg temperatur til 14 grader
Dag 12 – Øg temperatur til 16 grader
Dag 21 – Øllet er færdigt

Kan med fordel lagres et par uger, kan godt gemmes i kort til medium tid.

Karboneres medium højt.

Opskrifterne er lavet til et typisk 25-30 liters anlæg, dvs. hvor du ender med ca. 20 liter øl efter kogning, gæring osv.

Vandmængde til mæskning
En typisk vandmængde til mæskning i disse opskrifter er 18-22 liter vand, hvilket svarer til at du har 3 x vand (liter) i forhold til maltvægt (kg). Lidt afhængig af brygudstyr og hvor meget vand som evt. re-cirkulering, falsk bund osv. “sluger”, kan det være nødvendigt at justere dette lidt opad.

Sparge/udmæskevand
Her skal du typisk bruge 10-14 liter, sådan at du har ca. 25-30 liter urt, inden kogning starter. Igen afhængig af brygudstyr, hvor meget “spild” der er med køling, pumpe, afdampning ved kogning m.m. Du kender sikkert dit brygudstyr og hvad der er behov for.

Humle
Ved humletilsætning angives det antal af minutter, der skal være tilbage af kogetiden, når humlen skal tilsættes.

Ved humlepause/hopstand/whirlpool angives en temperatur og en varighed, du skal køle fra kogetemperatur og ned til humlepause temperaturen og stoppe kølingen og tilsætte humlen.

Ved tørhumling angives den dag, hvor tørhumlen skal tilsættes. Lad tørhumlen blive i øllet indtil gæringen er færdig.

Effektivitet
Opskrifterne er lavet til en mæske-effektivitet fra 55-75%. Se den enkelte opskrift. Juster op eller ned, hvis din effektivitet er meget lavere eller højere.

Procentvis
I alle opskrifter er angivet %-andel for malten, så opskriften kan skaleres op (eller ned)

Lagring
Forskellige øl-typer kan lagres i kortere eller længere tid. Jo bedre man er til at undgå ilt, desto længere. Opskrifterne angiver kort, medium eller lang tid, der som tommelfingerregel er:

Kort: 3-6 måneder
Medium: 6-12 måneder
Lang: 12-24 måneder