Imperial Porter: Lænestol Vanilla Bourbon Porter

Efteråret og snart vinteren er over os, og inden vi skal ud i den rå blæst og det våde slud, trækker vi jakken ekstra op om nakken og finder halstørklædet og handskerne frem.

Efter ærindet, arbejdet eller gå-turen kommer vi endelig indenfor igen, råkold helt ind i knoglerne og man længes efter at få varmen.

Lænestolen er klar, er du?

Tænk dig til følgende: Du sætter dig behageligt i lænestolen og knapper den dejligste lækre, bløde og varmende øl op, hvor du kan fornemme en stærk og kraftig porter, der har skønne bløde noter af vanilje og en varmende bourbon whisky i baggrunden. Fantastisk aroma og endnu bedre smag, når du tager den første mundfuld. Sådan – nu har du det godt igen.!

Imperial Porter
Det er netop den øl, der kan give netop den oplevelse, som jeg gerne ville brygge og have på lager til den kommende vinter.

Som basis til denne opskrift har jeg valgt en Imperial Porter. Det er egentlig ikke nogen defineret stilart, men som med så meget andet putter man “imperial” på, når alkoholstyrken kommer opad. En uskreven regel siger, at man tillade sig at bruge Imperial, når procenten rammer 8% eller derover.

Udtrykket stammer oprindeligt fra Imperial Stouts, som var særlig alkoholstærke Stouts, der fra England i 18-tallet blev eksporteret den lange vej til tsarens hof i Rusland. Fordi de skulle være særlig fine fik de tilnavnet Imperial, og de var høje i alkohol, for at bedre kunne klare turen uden at blive dårlige.

Tilsætninger
En porter i sig selv er jo en dejlig øl, med kaffe, lakrids, chokolade noter og normalt en øl på 5-7%. Her går vi lige skridtet videre og kommer ekstra malt i og får procenten op på de 8%. Det giver lidt varmende alkohol oveni den normale porter profil.

Men det er ikke nok for denne øl. For at fuldende oplevelsen og styrke den varmende og helende effekt, som øllen skal give os efter vi har været udenfor i vinteren, så skal der nogle tilsætninger i øllet.

Vaniljestænger, dyrere end amerikansk humle

Men vi stopper ikke der. Et andet element, der ofte nydes i en lænestol er whisky. Det har også en varmende effekt og i denne øl, skal det supplere den stærke porter og vaniljen, som en svage note i aromaen og smagen.

Det svære ved direkte tilsætninger (krydderier, frugt, anden spiritus, m.m.) i øl er altid at styremængder og tidsrum for kontakt med øllet. Efter min mening er de bedste tilsætninger, der hvor aromaen og smagen supplerer og forstærker noget der allerede er der eller står i kontrast til den grundlæggende øl.

Alt for ofte kommer man til at overdrive tilsætningen, så den overtager og dominerer hele øllen, som bliver alt for en-dimensionel. Det kræver lidt øvelse og ikke mindst prøvesmagning, men det kan lade sig gøre at få et fantastisk resultat, hvis man er metodisk og tænker væk fra “mere er bedre”.

Ingredienser
Som basismalt kan der bruges både pale ale og pilsnermalt, det gør ikke den store forskel hvad man bruger i denne øl. For at få en maltprofil med lidt mere kompleksitet, bruges der både münchen malt, brown malt, chokolade malt og 2 forskellige krystal/karamel-malte. Det er min erfaring at det giver en god smag, at have flere forskellige med i en porter.

Som gær har jeg valgt en lidt ukendt type, men som dog er til at skaffe i Danmark. Det er Wyeast 1450, Dennys Favorite, som er fundet af og opkaldt efter Denny Cohn, der er en kendt amerikansk ølskribent, podcaster og forfatter. Den giver en noget mere rund smag og blød mundfornemmelse i øllet, som er en god bund til styrken fra de 8% og whisky noterne. Den er ikke så god til at komme langt helt i FG, men det er helt i orden og meningen i denne øl, så derfor ligger FG typisk på 1.024-28. Det er helt fint med denne øl, og det giver ikke en alt for sød øl, med netop denne gær.

Humlen skal selvfølgelig ikke være fremtrædende i denne øl, men vi skal alligevel have lidt IBU med til at balancere styrken og det sødlige krydderbidrag fra vaniljen.

Praktiske råd
Når du skal brygge denne øl, gør du som du plejer, dog skal du være opmærksom på, at din effektivitet kan falde noget på dit anlæg, når du har så store maltmængder.

For at imødegå dette kan du overveje at dobbeltmæske, som går ud på at du mæsker 65% af maltmængden i første omgang, derefter udmæsker du med ca. halvdelen af normal mængde mæskevand og derefter bruger du den urt som mæskevand til en ny portion med de resterende 35% malt og udmæsker den til du har rigtig mængde urt til kogningen. Eller du lever med lidt mindre udbytte i liter, men den rigtige OG.

Du kan også vælge den nemme løsning, og tilsætte 0,5 kg spraymalt og tilsætte det efter mæskning for at få OG op på målet.

Øllet omstikkes ovenpå vaniljestængerne

Det er først efter gæring og omstikning (til ny spand, tank eller fad) at du skal tilsætte vanilje og bourbon. Start med at tilsætte vanilje, du tager dine vaniljestænger og flækker dem på langs, og skraber kornene ud (de kan bruges til is-dessert eller bagværk). Derefter deler du dem i to, så du har 4 dele per indkøbt stang. Du kan med fordel lægge dem ned i tanken/fadet, og så omstikke øllet ovenpå dem.

Normalt bør de være i øllet i 3-5 dage, men kvalitet og styrke på vaniljestænger kan variere meget, så jeg vil anbefale, at du dagligt tager en lille prøve og smager på øllet. Når du er tilfreds med at vaniljen har den rigtige styrke og kan bemærkes i det rigtige niveau, lader du den stå i 1-2 dage mere. Sagen er nemlig, at vaniljearomaerne ikke er så holdbare, de forsvinder fra øllet igen og derfor kan det være en god ide at starte med lidt kraftigere vanilje end du ønsker i den færdige øl.

Når vaniljen er på plads, skal øllet stikkes om igen (eller du kan selvfølgelig have vaniljen i en desinficeret humlesok, som kan tages ud) og det er tid til at tilsætte whisky. Jeg har brugt en helt almindelig Jack Daniels Bourbon, men det er meget små mængder, man skal bruge her, ellers overdøves vaniljen og whiskyen bør aldrig være dominerende, men kun en note, en antydning, for at få en meget harmonisk og lækker øl.

Jeg er endt med at bruge kun 1 dl til 20 liter øl, det er ikke meget, men hvis du vil være videnskabelig, kan du udtage f.eks. 4 x 2 dl af øllet inden du kommer whisky i og så med en doseringssprøjte tilsætte hhv. 1 ml, 2 ml, 3 ml og 4 ml og smage dig frem, hvad du bedst kan lide. Og så tilsætte hhv. 1-4 dl af whiskyen til dine 20 liter efter din egen præference.

Brug ægte bourbon, men kun i meget små mængder

Skal karboneres medium.

God brygning, og nyd vinteren i lænestolen.!

Se opskriften her