Test: WilliamsWarn Counter Pressure Bottle Filler

Indrømmet, at fylde flasker er ikke blandt mine yndlings-beskæftigelser. Især ikke efter jeg gik over til at bruge fad til mit øl for ca. 1 1/2 år siden. Både processen med at rengøre, desinficere og derefter fylde flasker er ikke verdens morsomste ting.

Men på den anden side, er det jo dejligt at have flasker, som man kan give til familie, venner og andre håndbryggere, især ved lidt kraftigere og stærkere øl, hvor Cornelius-fustagen står i en evighed, fordi man ikke lige drikker så store mængder ad gangen.

Jeg startede som mange andre med den enkle og billige plastik version i enden af en hævert, hvor øllet kommer ud, når spidsen rammer bunden af flasken. Det gik jo egentlig meget fint, man spilder lidt, men arbejdet blev gjort, og så længe man havde rengjort hævert og flaskefylder (og flasker og kapsler), kunne øllet godt holde sig et stykke tid uden problemer.

ILT – Nej tak.!
Udover bakterier og infektion fra smuds og rengøring, der ikke gøres godt nok, har vi en anden og mere snigende fjende, når det drejer sig om at flaske øl. Det er ilten, som vi gerne vil undgå, når vi er så langt i processen at øllet er færdigt. Ilt kan hurtig gøre en god øl til en kedelig oplevelse, hvor smagen af hengemt, jordslået og pap-agtighed (det var vist et helt nyt ord..) kan dominere.

Arbejdet med en flaskefylder og en åben gæringsspand giver mulighed for kontakt til ilt. Det gør ikke så meget, hvis øllet ikke skal gemmes væk i lang tid, og i starten af sin håndbryg-karriere oplever man ikke dette problem så meget og mange erfarne bryggere bruger stadig dette værktøj med fine resultater.

Herudover karbonerer man sit øl på flaskerne ved denne metode, ved at have tilsat sukker, og den resterende gær i øllet vil under den lille bitte rest-gæring, der foregår af sukkeret, samtidig spise meget af den ilt, der kommer med ned i flasken og derfor kan denne metode sagtens fungere.

Er man med i DM i håndbryg vil man gerne sørge for at eliminere ilt-risikoen og hånden på hjertet, gøre det hurtigere og nemmere for sig selv.

Blichmann Beergun
Næste skridt for mig var at investere i en Blichmann Beergun, som var i forbindelse med, at jeg gik over til at bruge fade. Beergun er trods sit rygte om at nemt kunne skumme en del, faktisk bedre efter mine erfaringer. Holder man sin fustage (og hvis muligt flaskerne) kolde og har man ikke overkarboneret sit øl, samt holder trykket lavt under påfyldning, går det som regel helt fint.

Det er stadig ikke et lukket system, hvor ilt kan undgås, men er betydeligt nemmere at arbejde med end plastik-påfylderen og Beergun er indrettet sådan, at man kan efterfylde flaske-toppen med co2/kulsyre og skubbe en hel del af ilten ud, lige inden kapslen sættes på.

Modtryksfylder
Vil man minimere risikoen for ilt, når man fylder flasker op med det dejligste og friskeste øl, er den bedste (og typisk dyreste) løsning at investere i en modtryksfylder.

En modtryksfylder er ligesom Beergun typisk brugt, når man har sit øl på fad og har tvangskarboneret det med co2/kulsyre i forvejen. Man fylder først sin flaske med kulsyren, samme tryk som karboneringen i øllet og derefter lader man øllet flyde ned i flasken (via en slange/rør, der går helt ned i bunden af flasken). Samtidig sørger en ventil for at en lille bitte smule af kulsyren i toppen af flasken kan undslippe, mens øllet fylder op.

Det giver to bonus-effekter. Dels er ilt lettere end co2/kulsyre, så ilten presses ud først, hvilket fjerner 99,9% af al ilt i flasken. Derudover er kulsyre presset og karbonerings-presset i øllet nogelunde ens, og det gør at øllet næsten ikke skummer.

WilliamsWarn Counter Pressure Bottle Filler
Efter en del research på nettet fandt jeg frem til firmaet, WilliamsWarn, som laver en meget praktisk og gennemført modtryksfylder. Man kan faktisk bygge en selv, hvis man mulighed og evner for det (link) og kan også købe modtryksfyldere fra andre leverandører (f.eks. Lund Teknik), men netop denne er mere stilren og har nogle praktiske funktioner, som en mere basal (rør og håndtag version) ikke har.

Dels er hele funktionen samlet i et metal-hoved, hvor man åbner for hhv. kulstyre og øl med to solide drejeknapper og dels har hele konstruktionen en praktisk holder til flasken, som med fjeder holder flasken tæt mod metal-hovedet og hvor man trykker holderen ned, når man skifter flaske. Derved får man et godt flow i sin flaskefyldning.

Der følger alt med i slanger og connectorer, og det er en rigtig god kvalitet, så jeg regner med at det kan holde i lang tid. Rengøring er også enkel, her kan tingene skilles ad og ligge i f.eks. Star-San, og herudover kører jeg altid nogle liter igennem fylderen fra en fustage med Star-San, inden jeg begynder at flaske.

Erfaringer
Jeg har nu brugt WilliamsWarn Counter Pressure Bottle Filler til 5 forskellige bryg og er meget glad for at arbejde med den og vender nok ikke tilbage til Beergun igen.

Lige nu er de øl, der er flasket med den, ikke mere end max. 2 måneder gamle, og har absolut ingen tegn på iltning eller problemer i den retning.

Det jeg også kan lide ved den er, at den har en solid base med store sugekopper under, som sidder klippefast på mit rustfri stål bord, og ikke rokker sig en tomme. Man skal faktisk arbejde lidt med at få den af igen. Kan også monteres på væg, hvis man har brug for det.

Og så er der lige…
Alt godt kommer med en pris, og det er så her man selvfølgelig skal tage med i glæden over et rigtig godt værktøj i bryggeriet, at WilliamsWarn Counter Pressure Bottle Filler koster 3.995,- kr.

Den kan nu købes i Danmark hos Brewmaster Scandinavia

Men i forhold til hvor meget øl jeg brygger og at jeg nogen gange skal flaske øl fra mine brygkurser til kursisterne, er det en investering, som jeg er fuldt ud tilfreds og glad for.

Læs mere om den her på producentens hjemmeside.