Test: Brewfather software

Brewfather udfordrer Beersmith

Med Brewfather er der kommet en ny udfordrer til den gamle han-elefant i rummet, Beersmith. Beersmith er i dag den software som de fleste bruger og den har en ekstrem mængde gode funktioner, men er ret gammeldags i sit brugerinterface og den kræver en indsats at lære at bruge.

Det forsøger Brewfather at gøre noget ved, og det er virkelig lykkedes godt. Mon jeg overvejer at skifte fra Beersmith til Brewfather? – se konklusionen til sidst i denne test.

Brewfather er norsk
Det er oppe fra Norge, at Thomas Gangsøy, udvikleren bag produktet, er kommet på markedet med Brewfather. Indtil videre er alt på engelsk og der er ikke dansk sprog på nuværende tidspunkt, men det er også tidligt i produktets levetid, mon ikke det kommer en gang i fremtiden.

Brewfather er et web-baseret program, hvor man logger ind via sin browser og man kan tilgå den på præcis samme måde på sin mobil og iPad. Der er brugt alle de nye web-teknologier, så udseende og menuer på de forskellige enheder tilpasser sig flot og der er god hastighed på brugerinteraktionen alle steder.

Velkommen til 2018
Noget af det første, som man lægger mærke til med Brewfather, er det flotte og tidssvarende layout på programmet. Jeg har længe været irriteret over det meget gammeldags, næsten Windows 95 lignende layout i Beersmith og de snørklede indstillinger, men i Brewfather er man virkelig kommet up-to-date.

Det er en fornøjelse at bruge og se på, med godt layout, klare menuer og sektioner og det er til at finde ud af, hvor man skal klikke rent intuitivt, for det følger moderne konventioner.

Det rigtig gode er, at man har adgang til alle funktioner i Brewfather på smartphonen i et fint layout, som passer til formatet og alle opskrifter og batches har fulde informationer med, i modsætning til Beersmith, hvor man ikke har alle funktioner i app versionen og man skal nørkle med at manuelt flytte sine opskrifter til cloud.

Udstyrsprofiler kan man selv bygge

Allerede mange funktioner
Selvom Brewfather er relativ ny på markedet, er det imponerende hvor mange funktioner, der allerede er med og fungerer i programmet. Man kan på Brewfather´s hjemmeside og Facebook se en rivende udvikling med mange nye funktioner på vej fra udvikleren. Det lover godt for fremtiden. I og med at det er en web app, kan der komme mange små opdateringer undervejs, fremfor Beersmith, som samler mange funktioner i en ny version, hver og hver andet år.

Blandt de nuværende funktioner er grundlæggende ting som udstyrsprofiler, mæskeprofiler, fermenteringsprofiler og vandprofiler. Der er ikke helt så mange standard profiler med, som Beersmith har, men det er relativt nemt at lave sine egne profiler. Der mangler p.t. stilarter fra de Danske Øldommere, men jeg ved at der er kontakt til udvikleren og det nok skal komme. Udstyrsprofiler er nok det sværeste, her skal man have godt styr på hvad der er hvad, for at kunne bygge sin egen, men der er gode forklaringer i Brewfather menuerne.

Herudover er der indbygget lager funktioner, hvor man kan, hvis man vil, holde styr på hvor meget man har tilbage af malt, humle, mm. – og der trækkes automatisk mængder fra, hvis man har et bryg i gang.

Brewfather har også fået vandprofiler med, hvor du kan sætte en vandprofil op med dit udgangspunkt og få beregnet hvilket brygsalte, som du skal tilsætte for at nå til den ønskede target profil. Det fungerer rigtig godt og er mere intuitivt at bruge i Brewfather end i Beersmith.

Batches – en genial funktion

Opskrifter og batches
En af de meste geniale funktioner i Brewfather er at programmet sondrer mellem opskrifter og batches. Du laver og opbevarer en række opskrifter for sig, og når du så skal brygge, starter du et nyt nummereret batch i Brewfather, hvor du så vælger en opskrift at bruge i batchet.

Det har den store fordel, at eventuelle småjusteringer på brygdagen, målinger og noter er knyttet til batchet og ikke opskriften. Eventuelle ændringer i opskriften til lige det batch, bliver inde i selve batcher og påvirker ikke grundopskriften. Derved kan man meget nemmere have en grundopskrift og variere elementer (eller være tvunget til det) i det konkrete bryg, men gå tilbage til grundopskriften en anden gang, uden at man skal have flere kopier af samme opskrift liggende side om side.

Selve processen med et bryg (batch) er også fint udført, hvert batch har en status, som enten er planlægning, brygdag, gæring og færdig. Med forskellige funktioner under hver status, som passer til det man er i gang med. Meget bekvemt og brugbart.

Integrationer
Der er også mulighed for nogle meget spændende integrationer med nogle af de digitale måleapparater, som iSpindel og Tilt. Opskriften kan sendes direkte til Grainfather Connect appen. Selv bruger jeg Tilt og fik testet dette med mit nyeste bryg, Sommer Sun Golden Ale, og det er ekstremt cool at kunne se data inde på batchet.

Der kommer en rigtig flot graf inde på det aktuelle bryg og man kan se i procent i oversigten, hvor lang det er kommet.

Brewfather vil i fremtiden komme med flere integrationer og har allerede et åbent data interface (API), der tillader teknisk orienterede bruger at lege med tingene selv.

Konklusion
Efter at have brugt Brewfather til bare et enkelt batch og testet programmet igennem, så er jeg meget imponeret. Det er meget veludført, det er betydeligt nemmere at bruge end Beersmith, der er allerede mange nyttige funktioner med, selvom Beersmith har mange flere.

Brugerinterfacet i Brewfather er helt i top, det ser så godt ud, at man bare har lyst til at bruge det, i modsætning til Beersmith, hvor man sukker når man åbner programmet.

Og jo, der er ting, der mangler i Brewfather, såsom kalender, offentliggørelse og deling af opskrifter og mange beregnings-værktøjer, men kigger man på Brewfather åbne forum, er der masser af disse funktioner på vej i fremtiden.

Jeg troede ikke at det ville være konklusionen, da jeg hørte om Brewfather første gang, men jeg har besluttet mig. Jeg er hermed officielt skiftet til at bruge Brewfather. Topkarakter herfra.!

Brewfather kan prøves gratis med op til 10 opskrifter og koster et abonnement på $20 (kr. 150,-) pr. år, hvis man skal have alle funktioner og ubegrænset plads. Det er en meget rimelig pris for et godt værktøj.

Læse mere på: Brewfather hjemmesiden