Allemands-IPA (Session)

En dejlig frisk drikkevenlig og ikke for bitter IPA, som alle kan lide.

IBU: 23
FARVE: 10-12 EBC
OG: 1.044
FG: 1.013
ABV: 4,1%

EFFEKTIVITET (MÆSK):  70%

MALT

2.5 kg – Maris Otter Malt (Muntons) 5.9 EBC (49,5%)
1.2 kg – Pilsner (Weyermann) 3.3 EBC (23.8%) 
500 g – Munich Malt 17.7 EBC (9.9%)
500 g – Vienna Malt 6.9 EBC (9.9%)
350 g – Cara-Pils/Dextrine 3.9 EBC (6.9%)

Mæskes ved 69 grader i 60 minutter. Udmæskes derefter ved 78 grader.

Koges i 60 minutter, der tilsættes humlen ved angivne antal minutter tilbage, hvorefter der nedkøles til 80 grader og humlen til humlepausen/hopstand tilsættes.

HUMLE (KOGNING)

12 g – Amarillo – 6.6% AA – 5 min
12 g – Citra – 9.9% AA – 5 min
12 g – Columbus – 12.9% AA – 5 min
12 g – Simcoe – 10.7% AA – 5 min

HUMLE (HUMLEPAUSE/HOPSTAND) – 80 grader – 10 minutter

20 g – Amarillo – 6.6% AA
20 g – Citra – 9.9% AA
20 g – Columbus – 12.9% AA
20 g – Simcoe – 10.7% AA

HUMLE (TØRHUMLE) – fra dag 5

20 g – Amarillo – 6.6% AA
20 g – Citra – 9.9% AA
20 g – Columbus – 12.9% AA
20 g – Simcoe – 10.7% AA

Efter humlepausen køles ned til 18 grader og gæren tilsættes

GÆRING

WLP002 English Ale (eller tilsvarende engelsk gær)

Dag 1 – 18 grader
Dag 5 – Tilsæt tørhumlen
Dag 6 – Øg temperatur til 21 grader
Dag 14 – Øllet er færdigt

Kan med fordel lagre en uge, skal drikkes frisk og kun gemmes i kort tid.

Karboneres medium

Opskrifterne er lavet til et typisk 25-30 liters anlæg, dvs. hvor du ender med ca. 20 liter øl efter kogning, gæring osv.

Vandmængde til mæskning
En typisk vandmængde til mæskning i disse opskrifter er 18-22 liter vand, hvilket svarer til at du har 3 x vand (liter) i forhold til maltvægt (kg). Lidt afhængig af brygudstyr og hvor meget vand som evt. re-cirkulering, falsk bund osv. “sluger”, kan det være nødvendigt at justere dette lidt opad.

Sparge/udmæskevand
Her skal du typisk bruge 10-14 liter, sådan at du har ca. 25-30 liter urt, inden kogning starter. Igen afhængig af brygudstyr, hvor meget “spild” der er med køling, pumpe, afdampning ved kogning m.m. Du kender sikkert dit brygudstyr og hvad der er behov for.

Humle
Ved humletilsætning angives det antal af minutter, der skal være tilbage af kogetiden, når humlen skal tilsættes.

Ved humlepause/hopstand/whirlpool angives en temperatur og en varighed, du skal køle fra kogetemperatur og ned til humlepause temperaturen og stoppe kølingen og tilsætte humlen.

Ved tørhumling angives den dag, hvor tørhumlen skal tilsættes. Lad tørhumlen blive i øllet indtil gæringen er færdig.

Effektivitet
Opskrifterne er lavet til en mæske-effektivitet fra 55-75%. Se den enkelte opskrift. Juster op eller ned, hvis din effektivitet er meget lavere eller højere.

Procentvis
I alle opskrifter er angivet %-andel for malten, så opskriften kan skaleres op (eller ned)

Lagring
Forskellige øl-typer kan lagres i kortere eller længere tid. Jo bedre man er til at undgå ilt, desto længere. Opskrifterne angiver kort, medium eller lang tid, der som tommelfingerregel er:

Kort: 3-6 måneder
Medium: 6-12 måneder
Lang: 12-24 måneder