Foråret er i fuld gang, vi muger ud i skure og gør havemøblerne klar til en forhåbentlig ny og dejlig sæson udenfor. Vi holder frokost med dejlige venner og familie og hygger os i dejligt samvær.
Det kræver nogle gange en ukompliceret øl, en øl der kan drikkes af alle, eller kan drikkes når man lyst, uden at det skal være tungt og sort, uden det skal være humlet, tropisk eller surt, men bare være en nydelse her og nu. Altså meget høj drikbarhed.
En meget overset stilart, er den engelske Golden Ale, som ofte kan drukne i alle nyhederne og de hippe stilarter. Men den er simpelthen så god og skøn at have få fad eller flasker, når vi skal have en pause fra udendørs-arbejdet. Det er en klassisk øl, ekstremt drikkevenlig, fornuftig alkohol-procent omkring de 5%, og en dejlig maltprofil, som i den rigtige udgave balanceres perfekt af gærens frugtighed og lidt humlebitterhed.
Den er en øl, hvor der ikke er for meget af noget, og hvor balancen gør den yderst tørstslukkende og min erfaring siger mig, at det er en øl, som alle kan lide, også dem der ikke kan lide IPA og Pilsner.
Modtræk til lager-øl
Den moderne Golden Ale kom på markedet i England i 80erne for at være et modtræk til lager og pilsner øl. Man mener at Hop Back Summer Lightning, der kom i 1986 var en af de første og den brygges stadigvæk, selvom den kan være meget svær at finde i Danmark.
Der findes også såkaldte amerikanske Golden Ale, hvor de engelske humler er skiftet ud med amerikanske som Citra og Cascade, som giver disse versioner en mere citrus agtig fremtoning.
Ingredienser
I denne opskrift går vi all-in på engelske ingredienser, så øllen bliver så autentisk som muligt. Det vigtige med en Golden Ale, er at holde den så enkel som mulig. Her vil vi have ren velsmag, ikke kompleksitet.
Som basismalt er valgt en Thomas Fawcett Golden Promise, en skøn Pale Ale basismalt, som jeg altid har på lager. Den giver en skøn maltsmag med noter af brød, som er helt vidunderlige. Hertil bruger en smule engelsk biscuit malt, ikke for meget, for lige at give brødnoterne en lidt crispy kant.
På humlesiden er valget enkelt, det kan næsten kun være East Kent Goldings, som vi kan bruge i denne øl, dog har jeg valgt lidt Challenger humle som bitterhumle, men det var så kun fordi jeg havde den på lager, da jeg lavede opskriften. East Kent Goldings kan principielt bruges hele vejen igennem. Vi bruger en afstemt mængde humle, der giver en bitterhed lige under medium og en smule græs og blomster til aromaen. Ikke for meget, det er slet ikke en IPA vi er ude efter her.
Når det kommer til gæren, så skal vi selvfølgelig også være engelske og her er brugt Wyeast 1318, London Ale III, som giver nogle fine frugtagtige esternoter med pære og æble, samtidig med at den har en meget høj flokkulering, dvs. gæren bundfælder fint efter gæring, sådan at øllen har nemmere ved at blive helt klar. Og en Golden Ale skal helst være krystalklar, det passer ligesom til det gyldne skær, som navnet antyder.
Man kan også bruge WLP013 London Ale eller Imperial Yeast Pub. Alle disse engelske gærtyper er kendt for at producere en del diacetyl under gæringen, så det er vigtigt at give den tid nok, så gæren når at rydde op efter sig selv. Mindst 14 dage og gerne med lidt højere temperatur den sidste uge, hvis man kan kontrollere det.
Karbonering og lagring
Når vi skal karbonere denne stilart, så holder vi os på den lave side af medium, ikke helt svag og doven som nogle engelske typer, og det vil sige ca. 1.6-1.8 volumen co2.
En golden ale har godt at klare op, så den bliver flot krystal gylden, og det kan enten gøres med cold crash eller ved at lagre i 3-4 uger efter endt gæring.
Det er bare at komme i gang med at brygge. Du vil elske denne øl, serveres godt kølig, når du har knoklet i haven i nogle timer eller til de første grilaftener ude.
Opskrift
Denne opskrift er dimensioneret til ca. 20 liter færdig øl. Juster efter %-angivelserne, hvis du har andre volumener i dit bryganlæg.
Malt
4,6 kg (92%) Golden Promise malt
0,4 kg (8%) Biscuit malt
Humle (40 IBU)
35 g Challenger, (7,5% AA) ved 60 min.
30 g East Kent Goldings, (5,0% AA) ved 15 min.
20 g East Kent Goldings, (5,0% AA) ved 5 min.
Gær
1 pk. Wyeast 1318 London Ale III, el lign.
Fremgangsmåde
Mæsk malten og ca. 21 liter vand ved 65 grader i 60 min, øg temperaturen til 78 grader og udmæsk med ca. 12 liter vand (78 grader).
Kog urten i 60 minutter og tilsæt humlen ved de angivne intervaller. Køl urten ned til 18 grader og tilsæt gæren.
Gæres i 7 dage ved 18 grader og derefter i 7 dage ved 21 grader. Karboneres lige under medium og kan med fordel lagres i 3-4 uger inden den drikkes.