
Nu hvor vores hjemmedyrkede humle er ved at blive plukket, er det ikke sikkert vi får brugt hele høsten til et wethop bryg eller har tid til at brygge i lige disse dage.
Så spørgsmålet melder sig, hvordan kan vi tørre og opbevare humlen, så den bevarer mest muligt at sin dejlighed og aroma.
Jeg har samlet 3 gode råd, til hvad du kan gøre her:
Tørring af humle
En humlekogle indeholder omkring 80-85% vand og det er for meget, hvis du skal opbevare den i længere tid. Derfor er det vigtigt at få tørret sin humle, så hurtigt som muligt efter den er plukket, for jo længere tid der går, desto større risiko for at den begynder at rådne. Ligger den i kurven på køkkenbordet i længere tid, fordamper/iltes de skønne olier og smagen går tabt eller i værste fald bliver dårlig med bi-smag af ost eller løg.
Der er grundlæggende 3 forskellige måder man kan gøre det på, enten ved at tørre humlen f.eks. ved stuetemperatur, gerne spredt ud på et fint masket net, hvor der kan komme luft ind nedefra og føre væden væk, mens det tørrer. Bagdelen er dog, at det kan tage op til 3-6 dage (eller mere) før humlen er tørret nok og så når de gode smagsstoffer at fordufte lidt for meget.
Alternativt, og det er der en del, der gør med succes, kan man bruge sin ovn til at tørre humle. Humlen skal spredes ud og det anbefales at sætte ovnen på lavest mulige temperatur, helst under 50 grader og ideelt omkring de 35-38 grader. Men en del ovne går ikke så langt ned eller deres temperatur-skala starter ved 50 eller 100 grader, så det kan være svært at ramme. Varmluft kan ikke altid anbefales, da nogle blæsere i nogle typer ovne er så kraftige, at de får hvirvlet de lettere og lettere kogler rundt, rent fysisk.
Den allerbedste form for tørring er en decideret tørremaskine, eller dehydrator, som de også kaldes. Det er det, som jeg bruger og det fungerer rigtig godt. De har som regel en mere jævn fordeling af varmen og kan indstilles præcist omkring 35-38 grader, som min erfaring siger er det optimale. Nogle tørrer ved 50-55 grader, men jeg har snakket med nogle fagfolk indenfor branchen, og her anbefales netop 35-38 grader, som det bedste mix mellem hurtigt tørring og mindst mulig flugt af aroma.
Ved de 35-36 grader tørrer jeg som regel natten over, dvs. 7-9 timer, og så er humlen fint tør, uden den falder fra hinanden.

Jeg bruger selv en Excalibur EXD-4 dehydrator, og det er et mærke i rigtig god kvalitet. Lige denne model har 4 skuffer, og koster omkring 1100 kr. Ikke den allerbilligste, der findes andre alternativer til under 5-600 kroner. som er udmærkede. Der findes også større modeller med mere plads og ekstra funktioner som timer og fugtmåling.
Pakning af humle
Når du har tørret din humle, skal den straks pakkes for opbevaring. Det er 2 ting, som vi gerne vil optimere. Det ene er, at den kan holde sig så lang tid, der går til vi har den næste brygdag, og det andet er, at den skal beholde så meget af sine smags- og aromastoffer, samt bitterhed, hvis det er det, som den skal bruges tid.
Herudover vil vi ikke have iltet humlen alt for meget, da det på sigt kan give bi-smage som løg, ost og hø eller det der er værre.
Som absolut minimum skal humlen i en beholder med låg, så der ikke kommer mere ilt til humlen. Mange bruger også disse poseluk-klemmer, som kan fås i bl.a. IKEA, og de er bedre end ingenting, men en plastikæske med låg er altså endnu bedre og tættere.
Det mest optimale du kan gøre, er at vakuum-pakke din humle. Heldigvis er vakuum-pakker maskiner ret overkommelige i pris og efterhånden meget udbredte som del af sous-vide bølgen.
Det er godt med vakuum-pakning, fordi du får næsten alt ilten væk fra humlen og gør risikoen for dårlige bi-smage minimal og bevarer så meget som muligt af den skønne aroma.

Frys din humle
Som med så meget andet, hjælper kulde på opbevaring af din humle.
Som et minimum skal humlen opbevares i køleskab, det er helt fint, hvis du f.eks. skal bruge humlen indenfor nogle uger eller en måned. Men skal du lagre en masse humle til fremtidig brug, er det eneste fornuftige at fryse det ned.
Humlen kan sagtens tåle det, og kan holde sig i op til flere år, endnu længere hvis du kun skal bruge den som bitterhumle. Når du skal bruge den, tager du den bare ud af fryseren når brygdagen starter og så er den fint optøet, når den skal i gryden.
Og det er jo dejligt at have et godt lager af humle, klar til brug i fryseren.
God høst derude.!