Test: BrewBox

BrewBox – et begyndersæt til ølbrygning

Det er ikke svært at mærke den enorme interesse, der er i det ganske land for at prøve at brygge noget øl derhjemme. Det er et omåde, der vokser enormt for tiden.

Mange er fejlagtigt bekymret for at det er svært eller koster mange penge i udstyr, at komme i gang. Men det er slet ikke tilfældet.

Brewolution er lige kommet på markedet med et nyt “alt i et sæt”, kaldet BrewBox, som for kun 500 kr lader dig brygge din allerførste øl, hjemme i dit køkken (eller i dit bryggers – hvorfor mon det hedder sådan?).

BrewBox er et sæt med “all-grain”, dvs. det indholder rigtig malt fremfor ekstrakt-malt (pulverform) og det er afmålt og klar til netop den øl-stilart, som du har købt sættet med. Der følger humle med i nummererede poser, som passer til opskriften.

Du kan brygge i alt 4 liter øl med BrewBox og der følger alle de helt grundlæggende ting med, som du skal bruge. En 4 liter glaskrukke til gæring med tappehane, låg og gærlås; et termometer til at kontrollere processen med og en vægtfylde måler, som du bruger til at beregne alkohol i øllet. Herudover 8 stk. 1/2-liter flasker med patentprop til dit færdige øl.

Udover selve BrewBox sættet skal du have adgang til 2 x 10 liters gryder, en røreske og et dørslag. Har du ikke så så store gryder, kan disse købes billigt i f.eks. Harald Nyborg.

Test af BrewBox

Jeg allierede mig til denne test med min søn, Anders på 20 år og hans kammerat, som aldrig har prøvet at brygge øl før og de gik meget entusiastisk til opgaven.

Den medfølgende vejledning er rimelig let forståelig og forsøgt holdt i et almindeligt og ikke håndbrygger-nørd sprog, hvilket er rigtig godt, men det bedste er nu, at producenten har lavet nogle rigtig gode og hjælpsomme videoer, som man bør gå igennem inden man starter. De er gode og giver ro i maven, især når man aldrig har prøvet dette før.

Første bryg – Spitfire Ale

Det testede sæt indeholdt ingredienser til en engelsk Pale Ale, Spitfire Ale, og drengene fik fint mæskningen igang i en almindelig gryde. Termometeret bruges til at sørge for at man holder en nogenlunde konstant temperatur, som det kræves for at få trukket alle de gode smags- og sukkerstoffer ud af malten (kornet). Man skal være over det, man skal ofte røre rundt, så ikke temperaturen bliver for lav eller høj.

Når mæskningen er færdig, sier man igennem et almindeligt dørslag over i den anden gryde, hvorefter der koges med humle ifølge opskriften. Det var meget enkelt og fungerede helt fint.

BrewBox sættet lægger op til at man skal bruge forhåndværende midler, som en almindelig opvaskemaskine til rengøring af glaskrukken til gæring og senere flaskerne til det færdige øl.

Alt i alt kom de to unge førstegangs-bryggere godt igennem det hele og fik hældt den færdige urt i krukken til gæring, hvorefter denne blev kølet ned i et vandbad i håndvasken, og det medfølgende brev med tørgær blev hældt i. Det tog i alt et par timer, så var øllet klart til at stå og gære i et par uger.

Konklusion

Vi har alle tre smagt på det færdige øl, og den blev meget hæderlig, en typisk maltprofil fra engelske ales med en god mærkbar bitterhed. Stoltheden lyste ud af drengene, når de smagte på den første gang og det var ikke sidste gang de havde brygget. Tænk sig, hvis man selv havde haft mulighed for at gå i gang med at brygge i deres alder.

Det bliver måske ikke DM i Håndbryg man vinder, eller de store tunge gemme øl, som man laver med BrewBox, for nogle af forenklingerne betyder også at der kommer lidt ilt med i tapningen af øllet, hvorfor det nok ikke kan holde sig så længe. Det betyder heller ikke så meget, når det er de første bryg man laver, inden man ser om denne herlige hobby er noget for en at gå videre med.

BrewBox sættet fra Brewolution er meget vellykket og en rigtig god måde at komme i gang på, uden det er dyrt, uden det er svært og selvom de bryg-redskaber, der følger med er af basis-kvalitet i forhold til alt det avancerede udstyr, mange af os erfarne håndbryggere har, så fungerer det fint og efter hensigten.

Og du kan være helt sikker på, at det vil imponere til familie-festen eller fødselsdagen, at du selv har brygget øllet.!

Fakta

BrewBox fra Brewolution koster 495,- kr for startsættet med Spitfire Ale.

Når man har sættet, kan man købe rene ingredienspakker, Micro Allgrain Kit, til kr. 150,- så man kan brygge flere øl med sættet. Følgende varianter er tilgængelige: Brown Abbey Ale, Egg Cracker Påskeøl, Mosaic SMaSH IPA, Rudi Fuel Julebryg, Spitfire Pale Ale og Waterloo Witbier

(Udgivet i Ølentusiasten nr 104)

En kommentar til “Test: BrewBox”

Der er lukket for kommentarer.