Tønder Tripel

En stærk, tør og smagfuld tripel, som varmer godt og styrker sjælen. Brygget til Tønder Festival camping frivillig holdet 2019.

IBU: 33
FARVE: 8-10 EBC
OG: 1.070
FG: 1.008
ABV: 8,9%

EFFEKTIVITET (MÆSK):  70%

MALT

6,5 kg – Pilsner Malt 5.9 EBC (81,3%)
1,2 kg – Lys kandis sukker (15%)
300 g – Vienne Malt 45,5 EBC (3,8%)

Mæskes ved 61 grader i 60 minutter. Udmæskes derefter ved 78 grader.

Koges i 60 minutter, der tilsættes humlen ved angivne antal minutter tilbage.

HUMLE (KOGNING)

30 g – Magnum – 10,2 % AA – 60 min
20 g – Saaz – 3,0% AA – 10 min

Efter kogning køles ned til 18 grader og gæren tilsættes

GÆRING

Imperial Yeast B48 Triple Double (eller tilsvarende belgisk gær)

Dag 1 – 18 grader
Dag 6 – Øg temperatur til 21 grader
Dag 14 – Øllet er færdigt

Kan med fordel modnes et par måneder, kan godt gemmes i medium til lang tid.

Karboneres højt.

Opskrifterne er lavet til et typisk 25-30 liters anlæg, dvs. hvor du ender med ca. 20 liter øl efter kogning, gæring osv.

Vandmængde til mæskning
En typisk vandmængde til mæskning i disse opskrifter er 18-22 liter vand, hvilket svarer til at du har 3 x vand (liter) i forhold til maltvægt (kg). Lidt afhængig af brygudstyr og hvor meget vand som evt. re-cirkulering, falsk bund osv. “sluger”, kan det være nødvendigt at justere dette lidt opad.

Sparge/udmæskevand
Her skal du typisk bruge 10-14 liter, sådan at du har ca. 25-30 liter urt, inden kogning starter. Igen afhængig af brygudstyr, hvor meget “spild” der er med køling, pumpe, afdampning ved kogning m.m. Du kender sikkert dit brygudstyr og hvad der er behov for.

Humle
Ved humletilsætning angives det antal af minutter, der skal være tilbage af kogetiden, når humlen skal tilsættes.

Ved humlepause/hopstand/whirlpool angives en temperatur og en varighed, du skal køle fra kogetemperatur og ned til humlepause temperaturen og stoppe kølingen og tilsætte humlen.

Ved tørhumling angives den dag, hvor tørhumlen skal tilsættes. Lad tørhumlen blive i øllet indtil gæringen er færdig.

Effektivitet
Opskrifterne er lavet til en mæske-effektivitet fra 55-75%. Se den enkelte opskrift. Juster op eller ned, hvis din effektivitet er meget lavere eller højere.

Procentvis
I alle opskrifter er angivet %-andel for malten, så opskriften kan skaleres op (eller ned)

Lagring
Forskellige øl-typer kan lagres i kortere eller længere tid. Jo bedre man er til at undgå ilt, desto længere. Opskrifterne angiver kort, medium eller lang tid, der som tommelfingerregel er:

Kort: 3-6 måneder
Medium: 6-12 måneder
Lang: 12-24 måneder