Nem flaskefylding fra fad – Test af iTap og iTap Pro

Et af de bedste skridt jeg nogensinde har taget i min skønne håndbrygningshobby, har været at gå over til at bruge fad i stedet for flasker. Det er efter min mening meget nemmere at håndtere, praktisk når man har fest og gæster og giver en en hel del ekstra kontrol og styring af karbonering med mere.

iTap monteret

Eneste minus ved at gå over til fad og de typiske cornelius fustager, er at man alligevel har brug at kunne flaske enkelte øl, så man kan dele ud til venner og familie, deltage i håndbryg julekalender og indsende øl til konkurrencer.

Der findes forskellige løsninger for at flaske fra fad, bl.a. den kendte Beergun fra Blichmann og forskellige typer modtryksfyldere, som varierer fra de enkelte og billigere, til hele sæt med stativ som Williamswarn. BeerGun er nem at bruge, men kræver lidt indstilling for at undgå at øllet skummer meget under flaskning og lidt håndelag for at forsøge at undgå for meget ilt til øllet under processen, da flasken påfyldes åbent, uden at man har fyldt den med kulsyre først.

Modtryksfyldere derimod har to fordele. Dels så fylder man flasken med kulsyre før man fylder øllet i, og kan derefter lufte flasken ud, så meget af ilten kommer væk, hvilket er godt for holdbarheden af dit øl. Derudover så bevirker modtrykket (deraf navnet) af kulsyre i flasken, at øllet skummer særlig meget, fordi trykket er ens mellem flaske og i det karbonerede øl.

iTap

Der er nu kommet et helt nyt produkt på markedet, iTap, som er en modtryksfylder, der vil kombinere de to ting, så det skal være nemt og hurtigt at fylde en flaske fra fad og at kvaliteten af øllet med absolut minimal iltning kommer med over i flasken og kan holde længere.

Jeg har haft både iTap og dens storebror iTap Pro til test, og den kommer fra den russiske leverandør, Boel Company, som også har en hel serie af tilbehør til disse fyldere, som gør det til er meget fleksibelt system, der kan opfylde mange funktioner på en gang. iTap importeres til Danmark af Mark Shadwell fra JM Bryg.

Konceptet

Ideen bag iTap er ganske smart, for hele tanken er at gøre fyldning af flasker fra dit fadølsanlæg ligeså nemt og enkelt som at skænke dig selv et glas, så iTap er udformet som en almindelig fadølshane med håndtag.

Når man skal fylde sin flaske, så har iTap en genial mekanisme, hvor man enkelt ved at dreje en muffe, får flasken til at sidde tæt ind mod en gummiring og være klar til fyldning. Flasken hænger sådan set i selve iTap enheden, og det går hurtigt med at få den både på og af igen, så det er helt stabilt og man kan mærke at den kan holde til det.

Derefter trykker man på en rød knap og fylder sin rengjorte flaske med kulsyre, og foretager den meget kendte bevægelse med at trække håndtaget mod sig selv. Der sidder en håndskrue på højre side af iTap, som man lige letter på, sådan at en lille bitte smule tryk kan undslippe og det gør at øllet begynder at flyde ned i flasken.

Når flasken er fyldt er der en overløbsfunktion, hvor det øverste skum kan undslippe og derefter kan man løsne muffen og flasken kan straks påsættes en kapsel og man er klar til den næste.

Installation

Selve iTap enheden er ligesom enhver anden fadølshane, den skal monteres i enten en køleskabsdør, en keezer (ombygget kummefryser) eller på en anden form for plade eller væg. Der følger de nødvendige ting med og selve installationen er nem og hurtig overstået. Selv har jeg monteret iTap i den ekstra forhøjning af træ, som jeg udvidede min kummefryser med og hvor jeg normalt har to traditionelle fadølshaner og serverer mit øl fra.

Skal monteres i noget, f.eks. kegerator

iTap er lavet for det meste af plastic, og det virker til at være i en meget holdbar og god kvalitet, man er ikke bange for at noget skal knække eller gå i stykker. Der medfølger ikke slanger, men der kan tilkøbes et sæt, hvis du ikke lige har nogen selv. Der er kobling til dels øl ind, kulsyre ind og så en overløbskobling, hvor man kan tilslutte en slange til at evt. skum kan flyde ud igen.

Det er rigtig smart at iTap kan monteres som en “ekstra” hane, for så kan man med det samme koble et af sine fade på, når man lige skal fylde en flaske til fætter Jens. Derudover kan man udvide iTap med en g-connector, som i hverdagen får den til at være en helt normal fadølshane med regulator til at skænke i glas. Det er genialt tænkt.

Som standard fungerer iTap med mange af de helt almindelige 33 og 50 cl flasker, men det er også muligt at købe specielle muffer til champagneflasker, patentprop flasker og flere andre specielle typer.

Praktisk brug

Nemt at lufte ilt ud

Det er utrolig enkelt og hurtigt at fylde en flaske med iTap. Man monterer flasken i muffen og drejer den mod venstre og så strammer muffen om flasken og den bliver hængende helt tæt og sikkert. Derefter fylder man flasken med kulsyre og lufter lidt ud og hiver i håndtaget og flasken fyldes.

Det fungerer rigtig godt, og selv en pilsner med høj karbonering opfører sig pænt og skummer kun minimalt. Alt virker meget holdbart og solidt og man fornemmer, at den kan fylde mange tusinde flasker i mange år fremover uden at gå i stykker.

Det er befriende nemt, at man kan have den fastmonteret i sin keezer og bare kan klikke et par cornelius koblinger på en ny fustage, når man lige skal lave et flasker til naboen. Jeg vil dog anbefale at få sat en drypbakke op under iTap enheden, da den uanset den tætte og stramme hold på flasken, kan dryppe lidt når flasken skal fjernes.

Den er også utrolig nem at rengøre, man kan have en lille beholder med rengøringsvæske og køre igennem den og ned i en kande og ud gennem overløbskoblingen, for det er altid en god ide at huske det efter brug, så ikke der står øl-snask og udvikler kedelige ting inde i hanen.

iTap Pro

Til ølbarer og bryggerier

Hvor iTap klart er beregnet for at gøre håndbryggerens liv nemmere, så har storebror iTap Pro en anden målgruppe. Det er de helt små bryggerier og især brewpubs, som gerne vil kunne flaske hurtigt og effektivt, hvad enten det er små serier eller f.eks. tilbud om at fylde to-go øl på de lidt større growlere.

iTap Pro er en komplet fyldestation, som ikke kræver installation i en væg, men hvor det hele er sat op som en samlet enhed med fuldt stativ, der kan skrues fast i et bord. Muffen fra iTap er opgraderet med en løfte-platform med håndtag, hvor man sætter flasker på og fører håndtaget op til det strammer. Det betyder at iTap Pro uden modifikation kan tage mange forskellige flasketyper, herunder de store growlere og gøre fyldningen nem og ikke mindst hurtig, når kunden står og venter, eller når man skal producere mange på en gang.

Selve den øverste del af fylderen virker til at være helt samme enhed som iTap, og den kan også fås i en dobbeltversion, så man i en brewpub kan tilbyde to forskellige slags øl i et to-go tilbud. Den har også en indbygget sikkerhedsskærm og et smart LED lys, der gør at man kan se hvor langt flasken er fyldt og det kan være smart i den dunkle belysning på en ølbar.

Konklusion

Jeg er meget begejstret for iTap og selvom andre flaskefyldere også er gode, så skal de tages frem og sættes op og indstilles til den rigtige flaskehøjde, inden man kan gå i gang med at flaske.

Sådan er det ikke med iTap, den sidder klar og kan fylde en flaske lige når den skal bruges. Den er genialt designet og at man så kan købe en adapter, der gør at man til hverdag og fest også kan skænke en øl i glas, gør den perfekt.

Eneste lille ting man skal huske, er at man skal investere i ekstra muffer til forskellige flaskefyldere, hvor iTap Pro og andre flaskefyldere som WilliamsWarn kan tage alle forskellige flasker på en gang, uden man skal skifte noget.

Prismæssigt er investeringen på kr. 1.100,- for iTap næsten dobbelt så meget som en typiske pris for Beergun og de billigste modtryksfyldere, men den er absolut det værd og mere til, for bekvemmeligheden er helt i top og derved kommer man til at bruge den mere og man smiler når man flasker i stedet for at synes det er besværligt.

Storebror iTap Pro koster kr. 8.900,- og det tror jeg ikke de fleste håndbryggere får værdi af have derhjemme, men til ølbarer og mindre bryggerier, så vil den kunne tjene sig selv hurtig hjem og vil være en effektiv fylder, der bare kan køre derudaf.

Importør & forhandler: www.jmbryg.dk