Kom i gang med at brygge øl

Start med enkle midler

Øl er godt, øl er dejligt, det kan vi vist allesammen være enige om på disse sider. Mange ølentusiaster går med en håndbrygger i maven eller i det mindste har tanken strejfet, og det gjorde den hos mig for nogle år siden. Jeg har nu verdens bedste hobby, at brygge mine egne øl. Det kan du også få, hvis lysten er der eller den ligger og lurer. Prøv det, hop ud i det, lav et bryg – det er meget nemmere end du tror.

Denne artikel er ikke et kursus i brygning af øl, den viden og hjælp kan du finde mange forskellige steder, men det er et forsøg på at give dig et overblik over de mange forskellige måder du kan starte på, hvilke gode råd der er, og hvor du kan finde mere viden, hjælp og erfaring.

Mulighederne for at lave rigtig gode øl, lave forskellige stilarter og eksperimentere er større end nogensinde, forsyningerne af alle mulige slags råvarer, som malt, gær og humle er mangfoldige og nemt tilgængelige. Adgangen til alverdens viden, erfaring og hjælp ligger lige for.

Du kan starte på mange forskellige måder, du behøver ikke den store investering i udstyr, du kan prøve dig frem og blive klogere, og jeg vil garantere at du bliver gladere.!

Og husk, ølbrygning er absolut ikke kun for mænd, nogle af de dygtigste håndbryggere er kvinder.

En brygger, flere bryggere

Du kan sagtens komme i gang med at brygge øl helt for dig selv. Det gjorde jeg, og jeg læste bøger, søgte på nettet, kiggede videoer og anskaffede mit første anlæg, en Brewster el-gryde, og kom godt i gang. Men der var sved på panden ved første bryg og mere end et opkald til leverandøren, mens jeg stod med det hele og det ikke helt gjorde, som der stod i vejledningen.

Et rigtig godt råd er, at hvis du har lyst til det og mulighed for det, og har venner, familie, kollegaer, ægtefæller eller andre, som kunne tænke sig at være med, så start endelig din nye hobby, med at I er flere om det. Det er sjovere, det er nemmere at dele viden og erfaringer, løse udfordringer og ikke mindst smage på øllet sammen.

Efterhånden får du udbygget dit netværk og kontakt til andre håndbryggere og det er altid rart at have nogen du kan få gode råd af eller låne den humle du lige havde glemt at få hjem til weekendens brygdag.

Ekstrakt eller all-grain

Håndbryggere står klar til at hjælpe

Jeg ved ikke om det er øllet, der gør det, men håndbryggere er simpelthen verdens flinkeste folkefærd, det er min erfaring. Der er rigtig mange engagerede mennesker i det ganske danske land, som har masser af erfaring med at brygge øl, og som gerne vil øse af deres viden, hjælpe med spørgsmål, løse problemer og give gode råd.

Spørg endelig, om der er håndbryggere i din lokalafdeling, find dem på nettet, mød dem til ølfestival og hør om ikke du kan være med, næste gang der skal brygges. Det er udover en god oplevelse, en rigtig god mulighed for at lære de grundlæggende begreber, navne på udstyr, processer og få nogle fif med på vejen. Du får skabt en kontakt til en der kan hjælpe, når du står med noget der ikke opfører sig som det skal.

Prøv med et brygkursus

I takt med at godt øl og ølbrygning bliver mere og mere populært, er der skudt en række brygkurser op rundt omkring, og det kan være en rigtig god måde at komme i gang, især hvis du bare er dig selv.

Det er en glimrende måde, at se og høre første gang, hvad alle disse begreber som mæskning, sparge, valsning og mange andre ting er for noget, få en fornemmelse for de praktiske dele, processen og hvad du skal passe på.

Nogle gange afholdes disse brygkurser af de forskellige butikker og webshops for ølbrygnings-udstyr og andre gange kan du finde dem på aftenskoler, hos private udbydere og der kommer uden tvivl flere og flere muligheder fremover, populariteten af håndbrygning er på vej op.

Jeg tager selv ofte ud og holder brygkurser for foreninger, private og virksomheder. Læs mere her.

Et væld af information

Jeg har stor respekt for dem, der har håndbrygget i rigtig mange år, især dem der startede i 80erne og 90erne. Ikke kun fordi de har en masse erfaring og de har nået at brygge mange flere øl, men især fordi de den gang ikke havde internettet til at hjælpe sig.

Det er fantastisk hvor meget information, som du kan finde og hente på nettet. Der findes et uendeligt antal fora, blogs, youtube videoer, podcasts og hjemmesider, rigtig mange af dem på engelsk, så det er en fordel at vide hvad hops, barley og sparging betyder. Vi har inkluderet en liste med nogle populære websider længere henne i denne artikel.

Men der er også informationer og hjælp at hente på dansk. Der er hjemmesiden haandbryg.dk, som indeholder en del god information, men som ikke opdateres så meget mere. Langt mere aktivitet er der på haandbrygforum.dk, der er et diskussions-forum med aktive grupper for forskellige emner, som opskrifter, udstyr og meget andet, og hvor du kan stille spørgsmål til mere erfarne håndbryggere.

Bruger du sociale medier, er der på Facebook en meget aktiv og rigtig god og hjælpsom gruppe, haandbrygger. Du kan finde den ved at søge “haandbrygger” i søgefeltet. Det er godt nok en lukket gruppe, men det er muligt at anmode om medlemsskab som nybegynder og du må gerne lægge opslag ind, hvor du spørger om hvordan du kommer i gang, bede hjælp til spørgsmål og problemer. Håndbryggere er rigtig gode og søde til at ville svare, fortælle om erfaringer og give gode råd, hold dig ikke tilbage.

Et andet rigtig godt medie til at hente viden på, Youtube, har rigtig mange gode videoer om ølbrygning, om de forskellige trin, test af udstyr, gode råd og meget andet. At du visuelt kan se hvad der sker, kan ofte give dig det “aha” øjeblik, som du sulter efter. Men dette er næsten udelukkende på engelsk, det er de engelske begreber, som du skal bruge som søgeord.

Gode begynder bøger

Hvor er instruktionsbogen?

Hører du til dem, der godt vil sætte sig ind i sagerne, inden du går i gang, findes der en række gode bøger om at komme i gang med at brygge øl.

Min egen håndbrygnings-karriere blev startet ved at jeg købte og læste, Ølbrygning for begyndere (Claus Rydahl), som er en rigtig god bog at starte med, den har fokus på at brygge med det enkle udstyr. Vil du vide mere findes der Håndbog i Ølbrygning (Simon Wrisberg), som går langt mere i dybden med metoder, beregninger og brygning af forskellige stilarter.

På engelsk kan du få et tilsyneladende uendeligt antal bøger om håndbrygning, stilarter, avancerede emner og alt mellem himmel og jord. En anerkendt “bibel” indenfor området er How to Brew (John Palmer), som netop er udkommet i en opdateret 4. udgave.

Ekstrakt eller all-grain

Du vil ret hurtigt støde på de to begreber, ekstrakt og all-grain. Det nemmeste at komme i gang med er ekstrakt, eller malt-ekstrakt, som det rettelig hedder. Det er et pulver, som fremstilles af malt og vand, og som indeholder de sukkerstoffer og proteiner, som er resultatet af en normal mæskning (der hvor du normalt kommer malt ned i vand), men er tørret og fremstillet til et pulver, der igen kan opløses i vand og bagefter koges med humle, for at komme frem til øl.

Du kan købe ekstrakt i flere forskellige typer, farver og smage, og kvaliteten i dag er god nok til at få fint øl ud af det og det kræver mindre udstyr, da du ikke selv skal skille korndelene fra malten og urten (vandet med sukker og protein), som en del af processen.

En del håndbryggere, mig selv inklusive, er startet med at gå direkte på all-grain, som er den metode, der har været anvendt i århundreder og som de kommercielle bryggerier bruger.

Med all-grain brygger du med selve malten (dvs. korn-delene, som skal knækkes først, kaldet valsning), du mæsker dem i vand, du skiller dem fra vandet, skyller dem ud for at få det sidste med og koger bagefter med humle. Det giver flere smagsstoffer i sidste ende, flere variationer og muligheder, men kræver også mere udstyr og lidt flere processer, som du skal have styr på.

Der kommer nye produkter på markedet hele tiden, for nylig har Brewolution lanceret Brew Box, som er et forsøg på at lave et super enkelt all-grain startsæt, hvor alt er med undtagen gryder og som giver 4 liter færdig øl, for dem der vil prøve det inden man går all-in.  Læs en test af Brew Box her.

En alt-i-en elgryde kan være god

Udstyr

Det er med ølbrygning som med mange andre hobbies, der er rigtig mange muligheder for at anskaffe sig rigtig meget udstyr, på mange forskellige niveauer og priser. Anført af en stor vækst i USA, er markedet globalt blevet så stort, at der kommer nye og smarte ting frem, hele tiden.

Heldigvis kan du komme igang for meget beskedne midler, hvis du vil prøve hvad det her er for noget, inden du rigtig går i gang med at investere. Starter du med ekstrakt, kan du nøjes med en gryde på 20-30 liter, med en plastic spand til gæring af øllet og dit komfur i køkkenet. Flere af landets bryghops har fine startkits til 1000-2000 kr, og disse er glimrende at starte med.

De sidste 4-5 år har set en stor vækst af “alt i et” bryggesystemer, elektriske og med tids- og temperaturstyring, hvor du mæsker, koger og nedkøler urt i en og samme gryde. Alle disse er til all-grain brygning og med en kapacitet på 25-30 liter, hvor du i sidste ende efter spild, gæring og fordampning ender med ca. 20 liter færdig øl og får 40 flasker ud af det. Det kan være et rigtig godt sted at starte og disse anlæg fås fra 2.500-6.000 kr.

Jeg bruger selv og er meget glad for Brewster fra danske Brewolution, men der findes mange andre gode anlæg, bl.a. Grainfather, Danbryg og Bulldog. Der findes også dyrere modeller i tysk topkvalitet som Speidel Braumeister. Tendenserne går mod elektriske systemer med større volumen, så du kan brygge op mod 30-40 liter færdigt øl.

Andre vælger at starte med det meget traditionelle 2- eller 3-delte grydesæt og med gasblus (kræver brygning udendørs pga. kulite udvikling og sikkerheds-hensyn), hvor du har mæskegryde, kogegryde og varmtvandsgryde for sig. Nogle får produceret eller ombygget gryderne hos den lokale smed eller har evner og udstyr til at gøre det selv. Med disse typer systemer er kapaciteten ofte støre, fra 50-150 liter færdigt øl, men kræver også noget mere erfaring og ikke mindst praktiske forhold rent lokalemæssigt.

Enkelte brygshops tilbyder at du kan leje udstyr, f.eks. i en weekend og prøve at brygge på det, så du kan blive klogere inden du køber et selv.

Masser af opskrifter derude

Opskrifter og råvarer

En anden dejlig ting ved håndbrygning er at det er nemt at få fat på opskrifter. Du kan bare google “stout opskrift” eller på engelsk “stout recipe”, så myldrer det frem på skærmen med links til blogs og hjemmesider med opskrifter på alt fra kloner af kendte kommercielle bryg til alle mulige variationer.

Det tager lidt tid, viden og erfaring inden du selv kan lave dine egne opskrifter, men det er rigtig sjovt, at selv sidde med det. Efterhånden som du får lavet nogle bryg, får du fornemmelse for hvad der sker når du skruer på mængder, humlesorter og malt-typer.

Der findes hjemmesider og software, der kan hjælpe dig, på beercalc.org kan du finde en masse opskrifter, som du kan bruge kvit og frit og der kan du bygge og gemme dine egne. For de mere avancerede findes Beersmith, som er en Windows/Mac software, som du skal købe (ca. kr. 180) , men som indeholder rigtig mange funktioner og muligheder.

Mange brygshops har helt færdige “kits”, hvor afstemte mængder, nummererede poser og instruktion følger med og jeg kan varmt anbefale at starte med disse kits.

Det er i dag meget nemt at skaffe sig de nødvendige råvarer, og de mange brygshops har et stort udvalg. I flere af dem kan du bestille helt ned til et specificeret antal gram, så du kan få lige den mængde og sammensætning, som du skal bruge til det konkrete bryg, pakket i en samlet pose, valset og klar til brygning.

Fad er praktisk, men der skal investeres

Flasker eller fad

Når du for første gang står med din allerførste håndbryggede øl, langsomt letter på kapslen, hører det typiske “pfffftttt” fra kulsyren, hælder den forventningsfuldt op i glasset, det skummer og du smager på den. Det er fantastisk og kan vel kun sammenlignes med fødsler, bryllupper, maratonløb og lignende skelsættende begivenheder i ens liv.

Flasker er der hvor vi alle starter med øl, det nytter jo ikke noget at drikke det hele fra gæringsspanden, og vi skal jo også kunne transportere vores øl rundt til venner og familie.

Når øllet er gæret færdigt i gærings-spanden, blander du den med en lidt sukker opløst i vand og kan med en enkelt flaskepåfylder/hævert fylde flaske efter flaske, som får en kapsel på i valgfri farve med en kapsel-påsætter, der i håndmodel kan anskaffes for få hundrede kroner.

Når du brygger mere og mere, melder lysten sig måske til at gå videre med at hælde øllet på fade og her bruges typisk en fustage-type kaldet Cornelius, som kan rengøres og genanvendes. Det er nemmere med fade og du slipper for en masse rengøring af flaske efter flaske, men det kræver også en større investering i fade, kulsyre og evt. fadølsanlæg.

Rengøring – lær det fra starten

Noget af det vigtigste

Der er en ting, du skal være klar over med ølbrygning. Det er svært at få et godt resultat, hvis du ikke tager rengøring alvorligt, er konsekvent med den og kommer hele vejen rundt, hver gang. Du må ikke hoppe over hvor gærdet er lavest her.

Især gæringstank og flasker skal du være grundig med, men heldigvis findes der gode rengørings- og desinficeringsmidler, som du altid bør have på lager. En klog mand har en gang sagt, at vejen til godt øl er 50% rengøring og 50% brygning.

Hvad venter du på?

Hvis du er kommet til den her del af artiklen, tror jeg at du helt sikkert er klar til at prøve at brygge din første øl.

Gør det, kom igang, start med et færdigt sæt, eller ekstrakt og et enkelt setup med en stor gryde, plastikspand og låg.

Stoltheden og glæden ved at have brygget sin første øl, den er værd er arbejde for, og ikke mindst når venner og familie kan smage din øl og giver dig ros for den. Se, det er en hobby, der kan noget.!

Hjemmesider / Blogs

haandbryg.dk
haandbrygforum.dk
beercalc.org
homebrewtalk.com
beersmith.com/blog
brulosophy.com
experimentalbrew.com

Podcast (engelske)

Du kan søge efter disse i din podcast afspiller eller iTunes:

Beersmith
Brülosophy
Experimental Brewing

Bøger

På dansk findes der bl.a.:

Ølbrygning for Begyndere, Claus Rydahl
Håndbog i Ølbrygning, Simon Wrisberg
Mikkellers bog om øl, Pernille Pang & Mikkel Borg Bjergsø
Håndbryg, 50 opskrifter, Euan Ferguson

du kan også hente en gratis e-bog på dansk:

bryggerbog.dk

Gode engelske bøger:

How to Brew, John Palmer (4. udgave)
Designing Great Beers, Ray Daniels
Mastering Home Brew, Randy Mosher

Brygshops

hjemmebryggeren.dk
maltbazaren.dk
humlecentralen.dk
brygforretningen.dk
brewparts.dk
albryg.dk
haandbryggershop.dk
lundteknik.dk
bryglageret.dk
brygladen.dk
vinolhobby.dk
danishoutdoor.dk
jmbryg.dk
hjemmeriet.com
bryggrej.dk

(Udgivet i Ølentusiasten nr. 103)