Det er lige i disse dage at den skønne humle er ved at være klar til plukning og enten den skal bruges med det samme i et dejligt “wethop” bryg eller den skal tørres og fryses til senere brug.
Her er nogle gode råd omkring håndtering af frisk hjemmedyrket humle.
Hvornår kan den plukkes
Det varierer fra sort til sort, og vi skal huske at Danmark ligger lige nord for de breddegrader, der anses som humlezonen, så vi er typisk en anelse senere på det end midt-august til midt-september, som der står i de amerikanske bøger.
Når du skal checke om din humle er klar, er det bedste at checke en kogle for om de små korn (dem som indeholder lupulin og de herlige smagsolier vi elsker) er blevet gule. Og det skal være rigtigt gul. Er de grønne er humlen ikke klar endnu. (Se billedet med forskellen)
Mange bliver også lidt bange når koglerne begynder at få lidt brune blade her og der. Men det er helt i orden. Igen vi har ikke klima til at koglerne modner med gule korn og er perfekt grønne udenpå, som på de mange billeder fra USA. Der skal dog max. være 1/3-del brune blade, ikke størstedelen af koglen, for så kan det være for sent. Og koglen skal føles delvis tør i det, ikke blød og fugtig.
Du kan også bruge din lugtesans, du kan nuldre en kogle i fingrene og dufte til det der kommer frem. Dufter det af grønt græs og planteagtigt er den ikke klar, dufter det krydderurte og humleagtigt, så kan du smile.
Wethop bryg kræver meget større mængder
Hvis du vil brygge et bryg med den friske humle, og det kan anbefales, da det kan give en unik frisk humlesmag og aroma, er der et par ting du skal være opmærksom på.
Frisk, ikke-tørret, humle indeholder ca. 75-80% vand, hvorimod tørret humle typisk er nede på 8-10%. Dvs. vægtmæssigt skal du bruge 6-8 gange så meget.
Det kan også være en god ide, at kun bruge friske humler til smags-og aroma-humle, for du kender ikke indholdet af bitterstoffer (alpha%) på hjemmedyrket humle, og hvor højt eller lavt lige denne årgang ligger. Derfor kan det være et godt råd, at man i sit bryg bruger en kendt købe-humle som bitterhumle ved kogestart i en mængde, som man kan beregne IBU på og så bruger den friske humle sent i kogningen. Brug en klassisk europæisk humle til det, f.eks. Challenger, Northern Brewer eller Saaz.
Frisk humle skal der helst brygges med så hurtigt som muligt efter plukning, senest indenfor 24 timer.
Klip rankerne af og pluk
Når vi er nået hen til at humlen er moden og klar til plukning, kan det godt være lidt besværligt at plukke den, evt. med stige hvis den vokser højt.
Du kan sagtens gøre som de professionelle avlere, du kan klippe rankerne fyldt med humle af og stille og roligt sidde ved et bord og plukke dem. Måske nyde en tår dejlig øl, mens arbejdet står på.
Humlen skal nok komme igen næste år.