Test: Blichmann Quickcarb

Kulsyre skal der til, det er sjældent jeg har lyst til at nyde en helt flad øl, og for håndbryggeren er der mange forskellige måder at karbonere sit øl på, som det hedder, når man tilsætter kulsyre.

Flere at metoderne kræver dog både tid og tålmodighed, og selvfølgelig er der kommet en teknisk løsning på at gøre det meget hurtigere, nemlig produktet Quickcarb fra Blichmann, som jeg har testet. Jeg er blevet glad for den, men ikke nødvendigvis til alle typer øl og situationer.

Flaskekarbonering
Den traditionelle metode, som nok de allerfleste håndbryggere har prøvet, hvor man tilsætter en smule sukkervand, doseret nøje efter øllets stilart og ønskede karbonering-styrke, samtidig med at man flasker sit øl. Derefter skal øllet stå i 8-14 dage, mens den sidste rest af gær i øllet og det tilsatte sukker fermenterer og danner den kulsyre, der af gode grunde ikke kan undslippe og derved optages i øllet.

Tvangskarbonering af fad

Fad/tvangs-karbonering

For dem af os, der primært bruger fad til vores håndbryggede øl, kan vi i stedet tilsætte kulsyre til vores fad med øl, og lade det stå koldt og under tryk, så optager øllet også kulsyren i løbet af ca. 8-10 dage. Har man travlt kan man ryste sit fad samtidigt, men det kan være svært at ramme den ønskede styrke af karbonering på denne måde

Quickcarb med fustage og kulsyre

Quickcarb
Amerikanske Blichmann laver rigtig godt udstyr til håndbrygning og netop med Quickcarb vil de hjælpe os håndbryggere med at gøre karbonering af vores øl hurtigere, nemmere og mere præcist. Hvis du altså bruger fad til dit øl.

Princippet i Quickcarb er egentlig ganske enkelt, en pumpe suger øllet op fra din cornelius fustage, en porøs sten med meget fine huller sender kulsyren ind i det øl, der pumpes igennem og øllet sendes tilbage i fustagen.

 

God kvalitet
Med sættet følger alle nødvendige slanger og koblinger, i rimelig god kvalitet, som Blichmann er kendt for. Det er enkelt at samle og rengøre/desinficere. Derefter skal øllet cirkulere i ca. 1 time, hvor man ud fra en medfølgende tabel ret præcist kan dosere kulsyren, så man opnår den ønskede karbonering. F.eks. lav og blød karbonering til en engelsk ale og kraftig karbonering til tysk hvede-øl.

I forhold til at skulle vente i mange dage eller sidde og ryste sit fad, er dette meget nemmere, men jeg erfarede, at man skal gå en del højere med sit kulsyre-tryk end tabellen giver udtryk for. Sikkerheden ved Quickcarb er så, at man er garderet mod at give øllet for meget kulsyre, altså overkarbonere det.

Smagsoplevelse
Efter at have brugt Quickcarb på i alt 7 bryg nu, har det fungeret ganske godt. Der er ingen tegn på iltning og den færdige karbonering af øllet har været ret præcis og smagen god. Ikke mindst har det været rart, at øllet er serveringsklart efter kun 1 time.

På minus-siden har jeg oplevet med en pilsner og en IPA, at få noget af den mere flygtige humle-aroma reduceret, ved at smage på øllet lige før karbonering med Quickcarb og bagefter, hvilket får mig til at tænke over om metoden med at cirkulere øllet er for voldsom til disse mere lyse og delikate øl.

Konklusion
Alt i alt er Blichmann Quickcarb et godt produkt, en rimelig god kvalitet, og det gør det, der står uden på æsken, det får karboneret dit øl på en time og uden du skal sidde og vugge med en fustage på 25 kilo på skødet.

Jeg tror dog, at jeg fremover vil reservere brugen af Quickcarb til netop de tilfælde, hvor jeg gerne vil have øllet klar til servering lige om lidt, og jeg især med de lysere og aromatiske øl, vil gå tilbage og bruge den gamle metode med den tid, som det så tager.

Information
Quickcarb koster 1.795,- inkl. moms og forhandles bl.a. af Maltbazaren.

www.blichmannengineering.com

(Udgivet i Ølentusiasten nr. 103)