Havrestout: Festivalnatten – en guldvinder

En dejlig dag på ølfestival

Til DM i håndbryg i år deltog jeg med 3 forskellige øl, og jeg havde på fornemmelsen at den ene, Festivalnatten, en havrestout, som var rigtig god. Stor var glæden og stoltheden, da den vandt guld i kategori 8, Porter & Stout.

Festivalnatten er en 5,7% alkohol havrestout, som har en behagelig havresmag, der kæler blødt i hele ganen, samtidig med at stoutens sorte noter af lakrids, kaffe og chokolade forkæler sjælen, helt uden hårde risterede noter.

Øllen er blevet til, fordi jeg har været frivillig på Tønder Festival i mange år, og jeg har oparbejdet en tradition med, at jeg hvert år laver en helt ny øl til det hold af frivillige, som er på. Til i år er jeg vist nødt til at brygge nye batches af Festivalnatten, det tror jeg vil blive efterspurgt.

Festivalnatten er for voksne festivalgængere, altså os der har nydt en aften af god levende håndgjort folkemusik fra dejlige irske, engelske eller amerikanske bands og kunstnere, vi er kommet ned på campingpladsen, vi sidder og hygger med de andre frivillige og det er blevet mørkt i en lun sommernat. Skæret fra festivalpladsen ses og den fjerne lyd af den sidste koncert kan høres svagt. Her skænker vi Festivalnatten havrestout i glasset, skåler og bare nyder livet, tilværelsen og fællesskabet, mens den silkebløde, lækre øl kræser for vores sanser og sjæl.

Jeg snakkede med de dommere, der havde bedømt kategorien og de var ikke i tvivl om at min havrestout var vinderen, især fordi den var så rent brygget og fordi den klart havde havreprofil.

En af de brygtekniske årsager til dette er at jeg har brugt rigtig havremalt og ikke havregryn, som mange andre bruger i deres hjemmebryg. Ca. 20% af malten var havre og det er rimelig højt, men altså en af hemmelighederne bag.

Herudover er der brugt Carafa Special II, som er en mørk speciel malt, hvor man har fjernet skallen, og som derfor giver mindre brændte noter og den mørke farve alligevel.

Festivalnatten er rimelig humlet med Challenger og East Kent Goldings, der skal balancere havrens sødme, uden på nogen måde at blive en en sort IPA.

Denne opskrift er dimensioneret til en Brewster Beacon med en beregnet effektivitet på 70%. Juster opskriften ud fra %-angivelserne, hvis du har et andet anlæg.

Øllet skal lagre i 2-3 uger inden flaskning/karbonering. Anbefales at karbonere til den lave side.

Se opskriften her